22 Şubat 2012 Çarşamba

Sağlık Sigortasında Genetik Ayrımcılık

Genetik bilimi tam olarak kendisinden beklendiği gibi kısa zamanda büyük işler başardı. Bunun bir sonucu olarak günümüzde ahlak temelli sorunlar yumağı insanlığın çözüm bulması için sırada bekliyor.

Uluslararası TIME dergisinden Adam Cohen, bu hafta yayınladığı makalesinde pek de dillendirilmeyen bir konuyu gündeme taşıdı. Kendisinin "genetik ayrımcılık" olarak isimlendirdiği bir olgudan bahseden Cohen, insanların genetik özelliklerine göre farklı davranılması fikrini eleştiriyor.

Belkide çok da uzak olmayan bir dönemde ülkemizde de karşılaşabileceğimiz bir sigorta modeli ünlü yazarın anlatmak istediklerini özetliyor. Buna göre sağlık sigortasından faydalanmak isteyen bir kişi sahip olduğu genetik özelliklerinin belirlenmesi neticesinde satın almak istediği poliçeye ilave ücret ödemek durumunda kalabileceği öngörülüyor. Kişinin içinde bulunduğu risk grubu belkide sigorta şirketlerinin o kişiye poliçe satmamasına bile sebep olabilecek.

Sağlık sigortasındaki bu ahlaki problemin çözümü ve insan hakları ile şirket karlılığı arasında bir denge oluşması için şimdiden bir şeyler yapmak gerekiyor. Özellikle ilgili bloglar ve sosyal medya bu konuda öncü bir rol oynayabilir gibi gözüküyor.

Ne diyelim bilime kılıç çekilmez ama bilim bir kılıçtır ve yanlış ellerde olmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder